Comments

A charming 50 m² penthouse

A charming 50 m² penthouse

ADVERTISING

Decades ago this attic was an old archive. Its current owner spent her childhood in the same building, located in the Madrid neighborhood of Salamanca, but then the family home was on the second floor. The father, a lawyer, decided to enable the attic as a warehouse for the abundant documentation he needed in his work. In addition, he made three study rooms for each of his children. Therefore, when the owner approached the attic's rehabilitation, he made a special effort to maintain those elements that brought him pleasant memories of his childhood.

The rehabilitation project was carried out on architect Gregorio Ibarra, but who materialized it, with some modifications, was the architect Ana Girod. The attic had a L-shaped plant and an area of ​​50 m2; the priority, therefore, was to get a diaphanous distribution that gave a feeling of spaciousness and allowed natural light to flow Throughout the house. For this, the partitions that did not affect the structure of the building were demolished and original construction elements were recovered.

The wooden pillars and beams seen on the roof -which adapts to the shape of the roof, with a gable roof- thus became key parts of the house. Its warmth and beauty add personality and charm to the attic. Another decisive issue to enhance the feeling of continuity was use the same flooring throughout the house. The original floor, a Catalan stoneware deteriorated by the passage of time, was replaced by an oak flooring.

Lighting was another essential aspect. By suppressing the partitions, natural light flows through every corner. So much so that It was necessary to install shutters. On this backdrop, the owner developed a personal decoration, in which current designs are combined with antiques that add to the living history of the house.

Advertising - Keep reading below The hall,

It was delimited with a wall that does not reach the ceiling and allows a partial view of the room, which enhances the sense of depth of the attic. Next to the sofa, Kartell table and Tolomeo lamp, by Artemide.

Open spaces

To modify the old layout, with numerous narrow and dark rooms, walls were dispensed with. The original wooden pillars were enough to visually separate the living area from the kitchen and dining room, without any partition stopping the passage of light.

Seating area

The furniture was placed in a way that facilitated the circulation to the kitchen and the rest of the house. The sofa was placed under the windows and oriented towards the fireplace; Next to it was the armchair, attached to the wall. In the background you can see the wall that makes the hall independent of the reception area. Sofa with lounge chair and armchair Barcelona, ​​for sale in La Oca.

Integrated kitchen

It was installed on a peninsula, with a hood that incorporates light to illuminate the cooking zone. By sharing the same space as the living room, the kitchen cabinets were made in a tone that harmonizes with the upholstery of the sofa. The storage capacity was expanded with shelves to have the household items and ingredients for daily use. Kitchen furniture custom made by Knib. Bravur wall clock, from Ikea. Chair, with moss.

Singular dining room

Although located in a tight space, next to the sliding door that gives way to the bedroom, radiates personality thanks to the furniture: pieces with their own history, acquired at fairs and almonedas. For example, the chairs are the originals of the Park Güell in Barcelona, ​​which were bought at Carina Casanovas Antigüedades.

Romantic bedroom

The double headboard of the bed, of stripped wood, and the quilt topped in waves recreate a very feminine atmosphere. The white upholstered armchair with metal rivets and the wrought iron nightstand that serves as a bedside table contributes to it. Bed, acquired at Carina Casanovas Antiques. Bedding, from Homes in Heaven. IB armchair.

Study zone

It was organized between the bedroom and the bathroom. Each of these three environments become independent with sliding doors, which allow them to be communicated or separated according to the needs.

To make the 50 m² of the attic profitable,

the sliding sheets were chosen recessed, which makes it easier to attach furniture to all the walls. Commode, from Habitat. The worktable was acquired in Barbarenia Antiques. The white file cabinet with drawers is made of Moss.

Office filing cabinet

In addition to having a practical function for storing work material, we like its design with round corners. The peculiar retro air puts a note of style.

Bathroom

On the wall, a hydraulic tile base was combined with light blue paint. The set of coverings warmly envelops an environment designed for grooming and relaxation.

Toilets

They were installed on a custom furniture. Its bottom, smaller than usual to facilitate the passage to the other toilets, led to installing the faucet on the wall. Tiles, by Gunni & Trentino. The sconces were bought in Light Years.

The original wooden pillars

they serve to delimit environments, but also fulfill a decorative function. Its knots and streaks, like those of the exposed beams, add charm.

HOUSING PLAN

An infallible resource: the white color of the interviewer and the partitions visually moves the ceiling and walls away. The result? The space seems larger.
Hardly any walls have been left in the attic. The absence of walls and the choice of sliding doors that are embedded and disappear within the partition create a sense of relief.