Articles

A 19th-century duplex rehabilitated for modern life

A 19th-century duplex rehabilitated for modern life

The charm of the architecture that, in the 19th century, gave rise to the homes of the Barcelona Eixample, with high ceilings and large windows, is still perceived on this floor. The Honey Architects study addressed its reform with a novel approach. In an area where urbanism was governed by grid apples, Miguel Angel Borrás and Elodie Grammont drew a triangular distribution inside.

The old walls were replaced by a diagonal axis, the corridor, which orders the space through rooms that facilitate the visual connection between them. From the diaphanous space that combines living room, dining room and kitchen, it is controlled, in a simple glance, who enters through the hall. And from the master bedroom you have a magnificent perspective, to the left, of the children's bedroom through the interior patio, the bathroom is seen from the front and to the right, an evening view of the living room is offered through the private bathroom with dressing room . The diagonal axis was enhanced by golden guides on the walls that divide the space into two heights.

Above them, begins a studied use of space, with storage areas and a loft that is used as chill out The coatings, warm woods on the floor and white paint on the walls - a monochrome that only changes in the bedroom and the bathroom with a relaxing gray tone - form the ideal setting for the performance of the main protagonists: design pieces and colors intense that transmit an injection of vitality and energy.

Advertising - Keep reading below Free passage to light

One of the primary objectives of the reform was to achieve optimal lighting in all spaces. A trim curtain allows the bathroom, located behind the stairs, to have the natural light that comes from the living room. The steps lead to a loft that is used as a chill out and provides a second entrance of zenithal light to the bathroom. Felt pouf, from Minim.

Optical games in the lounge

The living area was located next to the stairs. It is a work design converted into a bookshop whose steps, covered with tiles from the original hydraulic floor of the room, are reflected in the bright riser and simulate a carpet. Sofa Togo, of the firm Ligne Roset, acquired in Favorita. Cushions, from Minim and Lu Ink. Panthella lamp, by Louis Poulsen, purchased at www.ca21.com. Photograph by Jordi Canosa.

Invisible boundaries between living room and dining room

The living room and dining room are separated without the need for partitions thanks to subtle decorative resources: on the floor, the carpets frame the area assigned to each environment, and on the wall, the spiral library acts as an element that divides the space. Carpets, from BSB. Bookworm shelf, acquired in Vinçon. Coffee table, from Supersrest. Watchman, from Minim. Armchair and footrest, for sale in Greek.

A practical distribution

Kitchen and dining room are integrated in the same space, separated by a breakfast bar. The shape of it, at an angle, enhances the feeling of spaciousness in the table area. Table and chairs, for sale at Minim. On the dining room, lamp designed by José Antonio Coderch and acquired in Vinçon. Stools, by Ganduxer90.

Height storage in the kitchen

The golden guides that camouflage the electrical installations have a second function: to divide the house into two horizontal levels. Below them - located at 2.20 m high - is the living space; above, storage areas are organized, such as attics or the bottle rack on the kitchen furniture. Cabinets and bar made by a carpenter. Countertop, by Silestone Blanco Zeus. Taps, by Hansgrohe.

Joining elements

On the walls, a gold painted DM guide conceals the wiring of the electrical installation.

Custom Hall

The reduced dimensions of the entrance were solved with an ingenious piece of furniture that integrates an umbrella stand, two shoemakers and a pair of shelves. From the golden guide, coat racks that simulate drops of paint offer practical support for handbags and warm clothes. Furniture and coat rack designed by the study of Honey Architects.

The bedroom, private territory

The sliding door gives way to the master bedroom, conceived as a space for relaxation. The bed, elevated and curved in the headboard area, provides a feeling of shelter. Behind, a piece of furniture was made with two bedside tables and sconces to read in bed. Snowdonia bed, from Lignet Roset, acquired in Favorita. Quilt and cushion, from Corium Casa. The other cushions are from Lu Ink. Photography, from www.yellowkorner.com

Bedroom with bathroom and dressing room

The bedroom plays a leading role in the distribution. From it you go to a bathroom that integrates a dressing area and, in turn, connects to the living room.

Bathroom incorporated into the bedroom

This space is accessed from the bedroom through a doorway without a door. The wall of the sink area was painted gray, to enhance continuity with the decoration of the seating area. The mirror and the curtain that facilitates the passage of natural light are reflected in the mirror. Loop washbasin, by Villeroy & Boch. Taps, from Jado. Everything, at www.borrasonline.com. In the bedroom, Panton chair, by Vitra.

PLANE AND IDEAS OF THE REFORM

- When carrying out the reform, the Honey Architects study planned an organization around a diagonal axis -which is reflected in the corridor- and that joins the hall with one of the windows of the room. On both sides, the rooms follow each other with a triangular shape that gives personality to the house.
- The height of the ceilings was profitable with a chill out on the bathroom and with elevated storage areas; These are accessed through a ladder that slides on guides along both sides of the corridor.