Information

A renovated 100 m² penthouse

A renovated 100 m² penthouse

It can be considered that the reform of a flat has been a complete success when the transformations made, in addition to visually impacting, adapt to the lifestyle of its owners. And that, precisely, was what happened in this penthouse located in the Barcelona town of Cerdanyola. The Datris Interior Design Studio organized the 100 m2 available to meet the needs of its owner, a young man with intense professional activity who needed a work area to resolve at home the labor issues that had been pending.

Therefore, lThe works focused on demolishing the partition that separated two rooms to create a single larger space in which the bedroom, a dressing room and the work corner were located. To unify the three zones, the walls of the room they were painted in an elegant burgundy tone which stimulates creativity and, at the same time, achieves a serene environment. The risk that such an intense color could obscure the bedroom too much was offset by the abundant natural light that entered through the windows, since The attic has a large terrace that runs through the entire facade. Although before the renovation the room already had a built-in bathroom, the interior designers decided to replace the original access door with a larger opening and two sheets of light wood structure with acidic glass quarters; thus, the passage of natural light to the bathroom was facilitated without giving up the necessary privacy. Another important aspect of the works was the change of floors throughout the house. As material was chosen oak parquet -Warm and cozy- and the slats were placed in parallel to visually prolong the space.

However, the rooms exposed to water and grease stains were paved with other coatings: Stoneware - a moisture-resistant and easy-to-clean material - in the kitchen and guest bathroom, and slate in the private bathroom. In addition, the Datris Interior Design Studio used decorative solutions to solve distribution difficulties. For example, the presence of a pillar in the middle of the room -painted in a vivid blue tone- allowed to delimit the space in two environments: the dining room on the left and being on the right. In the first one, the wall presented a small setback that was hidden behind a sycamore wood panel, topped by a piece of furniture to store the dishes. On the other hand, in the living room, the placement of an armchair next to the pillar created the visual sensation of a false corridor leading to the bedroom, powered by a side table, made to measure, that integrates part of the pillar. The furniture that adapts to the space also characterizes other rooms in the house, such as the main bathroom, in which a wooden washbasin cabinet with glass countertop was made; or the kitchen, in which a folding table was placed that, when not in use, hardly occupies space.

Advertising - Keep reading below In the living room, the presence of a pillar served to define two areas: the dining room and the living room.

Highlights the side table designed to measure, which integrates part of the pillar; Lamp and coffee table. Everything in Datris. Sofa in Xedra Sofas. Cushions, from India & Pacific.

The distribution of the furniture in the living room allowed to create a step towards the rest of the house without crossing the living area.

Armchair in Xedra Sofas. Manta, from Huerta de San Vicente. Sycamore wood shelf in Datris.

A warm burgundy tone decorates the bedroom walls.

The rest area was furnished with a bed with frame, which incorporates headboard and two bedside tables, designed by Datris and made of sycamore wood. Lamp in Datris. Bedding and cushions, Texture.

The old access door to the bathroom was replaced by two sheets with wooden profiles and acid glass quarters.

This facilitates the passage of natural light from the bedroom, but, at the same time, guarantees privacy in the bathroom. Door designed by Datris.

The solution.

As the owner needed a work area, two rooms were joined to create a spacious bedroom, with office.

The main bathroom was covered with slate.

So that it would not be cold, a wooden cabinet with a washbasin and glass countertop was placed in Datris and a Sangra toilet with a wooden lid. Towels, from La Perla Gris.

The dining area had a wall recess that was resolved with a wooden panel

sycamore that unifies the entire surface; wall, table and chairs. Everything in Datris. Tableware, by Habitat.

The kitchen reform focused on the floor, which is now stoneware, easier to clean.

The original furniture remained, but the appliances were renewed by Fagor models with stainless steel finish. Chair in La Favorita.

A pleasant terrace covers the entire main facade of the house and provides abundant natural light.

To make it more cozy, it was furnished with two comfortable sun loungers and a small table, by Akí, that help its owner to forget the stress outdoors.

Key points of the reform:

a partition was demolished to create a bedroom with work area and dressing room, the floor was changed and the painting of the living room and room was renewed.