Comments

An elegant apartment with 'dandi look'

An elegant apartment with 'dandi look'

JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The lack of storage and a closed and impractical kitchen were the starting point for the renovation of this Madrid apartment, located in an urbanization with very complete common areas, but basic interior qualities. The house, equipped with living room, kitchen, bedroom and bathroom, already had some somewhat deteriorated finishes, although it was relatively new. Its young owner sought to improve not only its functionality, but also the aesthetics of the house, mainly for your current enjoyment without ruling out the possibility of selling or renting it in the future.

Advertising - Keep reading below Sabia Mix JUAN CARLOS MARTÍNEZ

A mix of textures and styles coexist in harmony in the living area and provide the environment with a masculine tone. Cotton, velvet and leather are distributed in modern and vintage designs, but always with a classic look related to its owner.

Single lines
The sobriety of the sofa, in natural tones, is energized with an armchair upholstered in leather and a blue velvet bench, matching the cushions. All bounded by a vintage carpet in green tones. As a coffee table, a marble design with a metal structure was chosen.

Seen and unseen JUAN CARLOS MARTÍNEZ

In order to make the kitchen room, located at the entrance, independent, a separating partition was built. An aged XL mirror was placed on the floor, which serves to widen the seating area and hide the electrical panel.

A low TV cabinetThe young owner devotes much of his free time to watching movies and series. As the size of the TV is considerable, a piece of furniture was chosen that hides all the peripherals related to the screen (sound bar, hard disk ...), which are only visible when they are used.

The time stops JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The TV cabinet was decorated with light fixtures made of glass, in this case a collection of hourglasses. Two old photographs were hung on the wall, with sports images revealed in black and white.

Warm spaces JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The original floor was quite damaged throughout the house, so it was replaced by a large oak laminate, with a 12 cm straight skirting board, which was painted white as the walls. Thus a warm and current environment was achieved.

By contrast
The dining room, bathed in natural light, was placed near the window. On the ceiling, a golden lamp with three transparent balloons gives the space an extra sophistication. A beautiful indoor tree visually separates the dining room from the living area.

Author's seats JUAN CARLOS MARTÍNEZ

Although the flat is not very large, its owner likes to organize meetings with his friends. In the dining room a robust oak table was mixed with four impeccably designed chairs, which add character to the area. Model chairs Comback, by designer Patricia Urquiola for Kartell.

Light fixtures JUAN CARLOS MARTÍNEZ

In order not to overload the area, light accessories were arranged at the ends of the furniture, such as this set of glass bottles in smoke.

Breakfast table JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The kitchen countertop becomes a peninsula that serves as a breakfast bar. Illuminated by a suspended lamp, it is completed with high stools.

Open JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The kitchen, located next to the entrance, was originally closed and had almost no storage areas. The architect Helena Martín made her the star of the house: open, blank, with cupboards up and down and with a breakfast bar that separates her from the hall.

Protected front
The furniture, in white lacquered wood, straight lines and absence of handles, were arranged both in the lower and upper areas until reaching the ceiling. In the sink area a countertop with marble grain was installed, which also covers the front to facilitate cleaning when cooking. Silk Statuary countertop model, from Neolith.

A very subtle deco
A pair of black and white photographs of hands decorate the only free wall in the kitchen. In front of them, the partition that separates it from the living room hides a closet for coats, a broom and the fridge. The rest of the appliances are paneled, with the exception of the oven and the microwave, in white glass.

Preserve privacy JUAN CARLOS MARTÍNEZ

A sliding door leads from the living area to the bedroom. This remains closed when visits come so that its interior is protected from prying eyes. When sliding the sheet, lacquered in white, it mimics the wall.

Capitoné JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The bedroom, neutral and simple, has a bed with headboard upholstered in linen, designed by Helena Martín. On both sides there were tables in marble and black metal, from Zara Home, as well as table lamps, with an ultra-light design.

Wardrobe JUAN CARLOS MARTÍNEZ

To the left of the bedroom, a generous L-shaped closet was created from floor to ceiling, with white lacquered fronts, vertical and interior nail finishes in light gray. On the floor, at the foot of the bed, a vintage rug in burgundy tones was placed.

Well used JUAN CARLOS MARTÍNEZ

A gap that was free between the bedside table and the window was used to place a small wooden chest of drawers that expands the storage areas. A picture and a golden vase decorate its surface.

With glazed shower JUAN CARLOS MARTÍNEZ

From the lobby you access the bathroom. On the front of the sink, an illuminated mirror was installed on a frame and a niche, by Neolith Nero Marquina. A suspended furniture houses the sink. Porcelain Legend White from Roca. Washbasin and shower tray, by Corian by Dupont. Grohe taps. Furniture, by Durian.

Housing plan JUAN CARLOS MARTÍNEZ

The architect Helena Martín got down to work and decided to intervene in the first instance on floor, doors and paint, and keep only the windows. An oak laminate flooring was chosen that runs throughout the house, and the walls and doors were painted white. The next objective was to improve the appearance of the kitchen, which being next to the entrance, should give an excellent impression.

Its new distribution was designed conscientiously by the architect: open, with white furniture that gave luminosity, hidden appliances and a functional breakfast bar. In addition, a practical partition was created to separate it from the living room with double functionality in its storage capacity: on the part of the living room it is used to install the light box (hidden by an XL mirror), while by the kitchen it became a generous closet to store coats, cleaning supplies and place the paneled refrigerator. The carpentry work, a success.

The distribution of the bathroom, located at the entrance in front of the kitchen, was also modified. The main objective was to open a new access in the lobby and close the one in the bedroom, where it was originally. This preserved the privacy of the owner when he received visitors. This change positively affected the rest area, since the old bathroom door became one more wall and was used to place a new closet closet that doubles the storage areas.

Finally, the location and design of the radiators was changed to other planes, of special dimensions, and in graphite color. As for the decoration, a renewed, timeless classic air was sought, a sober and masculine atmosphere, similar to its owner.

www.helenamartin.es